HTML

Iskolapélda

Ez a blog egy hírnek a médiában több verziójáról szól, nehogy tudd, mi is az igazság. Csak és kizárólag a hazai médiát veszem górcső alá. És az is előfordulhat, hogy kommentálom az eseményeket...

Friss topikok

Linkblog

Szmogos gyöngyszem

2009.01.12. 08:26 DocBulywood

Bárhonnan linkelhetném be a hírt, de tessék, innen az index-ről egyszerűbb:

 

A hírben érdemes ezt a részt PONTOSAN elolvasni:

Közlekedhetnek a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók, az OBD (fedélzeti diagnosztikai) rendszerrel ellátott EURO-5-ös vagy EEV, vagyis kiemelten környezetkímélő motorral szerelt dízel-hajtású autók. Ezeknek a gépjárműveknek a zöldkártyájában a 12-es vagy 13-as szám szerepel a környezetvédelmi osztály-kategóriában.

index.hu/politika/belfold/budapest/szmog6446/

Ami hülyeség, az a "tiszta gázüzemű" autó vs hibrid hajtású autók. Nincs így értelme az egésznek, mert:

- nincs tiszta gázüzemű autó;ami azt jelentené, csak és kizárólag gázzal működik (LPG, CNG - a különbség, hogy az LPG az folyékony, a CNG meg sűrített gáz.) Tehát a reggeli, jéghideg motor nem fog indulni egyik gázfajtával sem, hanem csak és kizárólag benzinnel/gázolajjal

- a hibrid ugyan biztos, hogy mehet tisztán hibriden - vagyis árammal/hidrogénnel - de ezekben a röpködő mínuszokban az akkumulátorok nem sokáig bírják, így be fog indulni az Otto-/Diesel-motorjuk, így máris nem ér semmit az egész cécó, de tekintve, hogy ezek a járművek nem tömegesek egyelőre, így nem sok vizet zavarnak.

 

Ha esetleg úgy írták volna a cikket, hogy a kettős benzin/LPG, vagy diesel/CNG - ilyen van, pl Szegeden a helyi járat ilyen - üzemre alkalmas járművek, már nem lenne félig-meddig badarság a szöveg.

 

Update: (2009.01.16.)

Úgy látszik, vannak még értelmes emberek az origo-nál, vagy olvasták azt, amit írtam. Kattanj ide kérlek:

www.origo.hu/auto/20090115-lpg-gazkrizis-idejen-is-olcso-a-gazautozas.html

Szmogriadó és LPG
A főváros szmogrendelete is méltányolja a gázüzemű járművek kisebb károsanyag-kibocsátását, így a riadó esetén érvényes rendszám szerinti korlátozás sem vonatkozik rájuk. Ez azonban csak elméleti könnyítés, hiszen az LPG-sre átalakított autók kettős üzeműek, kizárólag gázüzemű kocsi a gyakorlatban nem létezik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felreinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr33872220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása